Lukt het jou niet om af te vallen terwijl je gezond eet? Het controleren van je portiegrootte kan een goede stap zijn om gewicht te verliezen. Vaak zijn we geneigd om meer te eten dan we nodig hebben. We denken er niet echt bij na en eten we eigenlijk uit gewoonte.

Wij geven je 7 tips zodat jij je niet meer te veel eet en je beter je portiegrootte kan controleren:

1. Gebruik een kleiner bord

We zijn vaak geneigd om ons bord helemaal leeg te eten, terwijl we eigenlijk geen honger meer hebben. Door een kleiner bord te gebruiken zal je ten eerste minder opscheppen en lijkt het alsof je bord voller is waardoor je de illusie krijgt dat je wel meer eet.

2. Begin elke maaltijd met een glas water

Een glas water drinken voor je maaltijd kan jou helpen met afvallen. ten eerste zal je al een stukje voller zitten als je een glas water drink voor je maaltijd. Hierdoor zal je minder honger hebben en dus ook minder eten. Daarnaast zorgt dehydratie ervoor dat je geneigd bent om meer te eten. Door jezelf goed te hydrateren zal je dus ook minder snel overeten.

3. Eet rustig en met je gedachte erbij

Het duurt even voordat je lichaam het eten opneemt en je het gevoel krijgt dat je vol zit. Het is daarom belangrijk dat je rustig eet zodat je op het juiste moment merkt dat je genoeg hebt gehad. Ook wanneer je tv kijkt of met iets bezig bent, ben je geneigd om er niet bij na te denken door te eten. Het is dus belangrijk dat je niet afgeleid bent tijdens het eten zodat je precies doorhebt hoeveel je kan eten.

4. 20 minuten regel

Heb je je bord op en denk je dat je nog niet genoeg gehad hebt? Wacht dan eerst ongeveer 20 minuten voordat je aan je volgende maaltijd begint. Je hersenen hebben ongeveer 20 minuten nodig voordat ze registreren dat je vol zit. Laat je eten daarom altijd eerst even zakken zodat je niet te veel eet.

5 Don’t pick at left overs

Probeer om maar een keer op te scheppen en de pan dan weg te zetten. Wanneer je de pan op tafel laat staan ben je geneigd om hier toch steeds weer een paar happen uit te nemen. Vaak heb je niet door hoeveel je dan eigenlijk nog eet en heb zo al weer bijna een tweede bord op zonder dat je het door hebt.

7. Eet niet rechtstreeks uit de verpakking

Wanneer je uit de verpakking eet ben je geneigd om te blijven eten. Je weet vaak niet hoeveel je al hebt gehad en zult daarom vaak te veel eten. Stop je eten altijd in een bakje zodat je precies kan bijhouden hoeveel je op hebt en je ook stop wanneer het bakje leeg is en je niet opeens een hele zak chips op hebt.

Afvallen met Beyondfit

Heb jij moeite met afvallen of lukt het jou niet om de juiste portiegrootte te vinden en een gezond eetpatroon aan te nemen? Dan kan Beyondfit jou helpen! We zijn een kleine familie van lifestyle coaches, een diëtist, personal trainer en fysiotherapeuten die allemaal onder een dak zitten. We kunnen je alles leren over een gezonde levensstijl zonder dat jij daar alles moet opgeven waar je van houdt. Ben je benieuwd wat Beyondfit allemaal voor jou kan betekenen? Plan hier vrijblijvend een gratis intake in en dan kijken wij samen naar jouw doelen en en wensen.