Overtraining

We weten allemaal dat sporten gezond is en dat het vele voordelen heeft. Maar wanneer je soms iets te veel en intensief sport kan het het leiden tot overbelasting en overtraining. Dit kan uiteindelijk negatieve en gevaarlijke gevolgen hebben voor je lichaam. In dit artikel vertellen we je wat overtraining is, wat de symptomen zijn, hoe je het kunt voorkomen en wat te doen bij overtraining.

Bij Beyondfit richten we ons niet alleen op meer sporten en afvallen. Wij richten ons op je algehele levensstijl zodat jij je weer helemaal zelfverzekerd kan voelen en duurzaam gewicht kan verliezen. Vraag een gratis intake aan en dan kijken we samen hoe jij het beste resultaat kan behalen.

Wat is overtraining?

Wat is overtraining? Overtraining is simpel gezegd overbelasting van het lichaam door te zware training of te veel trainen. Alleen gaat het hierbij niet om één training en een eenmalige overbelasting, maar over een langdurige overbelasting van het lichaam. Overbelasting houdt in dat je je lichaam meer belast dat het aankan. Door voor langere tijd te hard en te zwaar te trainen raakt je lichaam overbelast en heeft het geen tijd om te herstellen waardoor dit dus uiteindelijk leidt tot overtraindheid. Wanneer je overtraind bent heb je dus eigenlijk een sport burn-out.

Overtraining

Oorzaken overtrainen

Overtraining kan veroorzaakt worden door te zware belasting of door verminderde belastbaarheid of een combinatie hiervan. Overbelasting ontstaat wanneer je lichaam meer te voortduren krijgt dan het aan kant. Dit kan zijn door te intensief sporten ook bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werkt waarbij het lichaam niet genoeg tijd heeft om te herstellen en overbelast raakt. Daarnaast kan overtraining ook nog ontstaan door mentale problemen zoals stress.

Symptomen overtraining

Om overtraining te voorkomen is het belangrijk dat je de symptomen leert herkennen zodat je het vroegtijdig kunt aanpakken. Er zijn verschillende symptomen die kunnen aantonen dat je last hebt of begint te krijgen van overtrainen. Wanneer je overtraind bent kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Dagen vermoeid na sporten
  • Onrustig gevoel na sporten
  • Verminderde prestaties
  • Gewrichtspijn
  • Stijve spieren
  • Slecht humeur of prikkelbaarheid
  • Ontregelde rusthartslag
  • Concentratie problemen

Overtraining herstel

Heb je tekenen van overtraining? Wanneer je enige symptomen van overbelasting merkt is het belangrijk dat je dit meteen serieus neemt. Het belangrijkste is dat je goed de tijd en rust neemt voor het herstel van de overbelasting, om nog verdere en langdurige blessures te voorkomen. Vaak willen we na overtraining zo snel mogelijk weer beginnen met trainen, maar op die manier herstel je nooit helemaal volledig en zul je steeds weer te maken krijgen met overbelasting. Neem genoeg rust en ga niet meteen weer zwaar trainen wanneer je denkt dat het beter gaat. Bouw het trainen weer rustig op en plan rustmomenten in in je trainingsschema. Daarnaast is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet, genoeg water drinkt en genoeg slaapt. Het is ook altijd slim om langs te gaan bij een fysiotherapeut of personal trainer die jou kan helpen op een veilige manier te trainen.

Overtraining voorkomen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Als we trainen willen we vaak hard en intensief trainen om zo snel resultaat te zien. Om overtrainen te voorkomen is het belangrijk dat je je spieren genoeg rust geeft om te kunnen herstellen. Maar ook optimale voeding speelt hierbij een rol. Zo kunnen je spieren groeien en worden ze niet overbelast. Dit kun je doen door steeds een bepaalde spiergroep te trainen en de volgende dag een andere waardoor de spiergroep even kan rusten. Daarnaast kan een deload week een goede toevoeging zijn aan je trainingsschema. Tijdens een deload week geef je je spieren wat rust zonder dat je helemaal niets doet. Als laatste is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende slaap en je lichaam rust geeft.

Veilig trainen bij Beyondfit

Wil jij overtraining voorkomen en op een veilige en effectieve manier trainen? Bij Beyondfit hebben al onze trainers een medische achtergrond waardoor zij jou altijd op een veilige manier kunnen laten trainen zonder blessures op te lopen. Ze leren je de juiste houding en technieken voor verschillende oefeningen en zorgen ervoor dat jij een sterke basis aanleert. Benieuwd naar de mogelijkheden en hoe wij jou het beste kunnen helpen? Plan hier vrijblijvend een gratis intake in, dan helpen wij je graag persoonlijk verder.

✓ Duurzaam gewichtsverlies

✓ Stok achter de deur

✓ 100% Body, 100% Food, 100% Mind

Ook Beyondfit worden? Ontvang de Beyondfit brochure direct in je mailbox.

Zodra je hebt aangegeven waar wij de brochure naar toe mogen mailen sturen we de Beyondfit brochure netjes naar je toe per mail.

"Hopelijk kun je veel nieuwe inzichten op doen door de Beyondfit brochure te lezen en kom je er achter waar Beyondfit voor staat. Alvast veel lees plezier toegewenst en als je tijdens of na het lezen vragen hebt dan horen we dat graag van je!"

Vriendelijke groet,

David

Founder & creative business developer, Beyondfit

Meer artikelen waarmee jij meer over het Beyondfit worden kunt leren.

Sport motivatie

Sport motivatie

Motivatie krijgen om te sporten kan soms best lastig zijn? Hoe vind je het, hoe krijg je het en hoe blijf je gemotiveerd om te sporten.

Holistische levensstijl

Holistische levensstijl

Een holistische levensstijl, wat is het en hoe kun je het in je leven toepassen? Ontdek wat holisme is en hoe het jouw leven kan verbeteren.

Emotie eten

Emotie eten

Eet jij vaak als je gestresst of verdrietig bent? Of gebruik je eten om je emotie de onderdrukken? Emotie eten kan er voor zorgen dat het jou niet lukt om consistent af te vallen en je doelen te behalen. In dit artikel vertellen wij je precies wat emotie eten is en hoe jij het de baas kunt worden.

De perfecte oplossing

Ontdek hoe jij Beyondfit kunt gebruiken om jouw doelen te behalen.

Ben jij benieuwd hoe Beyondfit jou verder kan helpen? Doe dan de Beyondfit Quiz en ontdek op basis van jouw behoeftes welk programma bij jou past.